Jsou moje ledviny a játra v ohrožení, když jím 2 g bílkovin na kilo?
Autor: Jan Caha
14. 4. 2023

Když dnes dojdete k lékaři a řeknete mu, že konzumujete více jak 2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, tak se pravděpodobně zhrozí, pokřižuje a začne vám hledat vhodného dárce pro transplantaci ledvin a jater. Zničení jater a ledvin vysokým konzumem bílkovin je totiž jedním z nejzažitějších paradigmatů, se kterými se v lékařském pohledu na kulturistiku a fitness setkáváme. Co je vlastně na tomto přesvědčení pravdy, a co nikoliv?
Jaké je běžné doporučení v příjmu bílkovin?
Než se do toho ale vrhneme, podívejme se na to, jaké je vlastně běžné doporučení příjmu bílkovin ve stravě. To totiž buď vychází z procentuálního množství, anebo z určitého gramového v přepočtu na kilogram tělesné hmotnosti.
U běžné populace se setkáváme více právě s procentuálním přepočtem, ze kterého vychází i doporučení WHO. To tvrdí, že bychom měli denně zkonzumovat ideálně 15 % z celkového denního energetického příjmu v bílkovinách. Pokud se tak podíváme do nám bližších gramových přepočtech, tak se toto doporučení pohybuje na úrovni 0,8-1,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti dle množství pohybových aktivit nebo náročnosti práce.
Abychom to měli kompletní, zde je celkový přehled potřebných množství bílkovin pro různé populační skupiny.
Skupina obyvatel |
Příjem |
Doporučení pro běžnou populaci (RDA, 1989) |
0,8 g/kg |
Těhotné a kojící |
+10 – 30 g |
Pracující |
0,8 – 1,2 g/kg |
Senioři |
1,2 – 1,5 g/kg |
Aerobní sport |
1,2 – 2,0 g/kg |
Silový sport |
1,4 – 2,0 g/kg |
Redukční diety (běžná populace) |
1,5 g/kg |
Sportovci obecně (až) |
1,8-2,7 g/kg |
Co si budeme nalhávat, fitnessáci na sebe kladou trochu větší nároky, a hlavně tyto nároky kladou na svoje svalová vlákna, která se během výkonu „poškozují“ a musí reparovat. No, a to nás logicky stojí nějakou tu bílkovinu navíc. Velmi jednoduše se tak běžný fitnessák dostává k hodnotám příjmu okolo 2 g/kg tělesné hmotnosti. A nyní se již dostáváme k té zásadní otázce: „mohu to s konzumovanými bílkovinami i přehnat? A může to mít nějaké negativní zdravotní dopady?“.
Rozhodně ano, záleží ale na situaci a možná méně, než si myslíte!
Vrátím se zase k méně aktivní populaci. Vždy je potřeba vzít v úvahu svoji životní aktivitu a to, zda dlouhodobý nadbytek bílkovin moje tělo bude potřebovat a dokáže je využít. Jistě se tak shodneme na tom, že běžný fitness cvičenec nebo i zkušenější kulturista kladou na svoje tělo přeci jen vyšší nároky, než běžná populace.
Je pravdou, že pokud si jednou do měsíce dáte „nálož“ bílkovin i když jste neaktivní člověk, tak se vám nestane nic horšího, než že vám bude těžko, bílkovinu nevyužijte, „zaplynatíte se“, a že ráno strávíte delší čas na toaletě. (tím vás k tomu samozřejmě nenabádám). Nicméně dlouhodobý vysoký přebytek bílkovin u predisponovaného člověka, který dennodenně vysedává u televize a jediným jeho pohybem je chůze k autu, do práce a zase z práce zpět na sedačku v obýváku, však může být samozřejmě riziková, protože nutí ledviny a játra více pracovat na odstranění zplodin metabolismu. Vyšší konzumace červeného masa je také spojena s karcinomem tlustého střeva.
Platí zde tedy jednoduchá rada, pokud sportujete, děláte silový trénink a tím zajišťujete tělu nutnost bílkoviny využít k opravě a novotvorbě svalové hmoty, neměl by zde vznikat žádný problém. Toto nám potvrzují i relativně nedávné studie zabývající se právě touto otázkou.
Co jsme se dozvěděli ve studiích?
Vyšší konzumace bílkovin u aktivně žijících (bez predispozice k onemocnění jater a ledvin) na úrovni 2,3–2,8 g/kg (Poortmans, 2000, Mettler, 2010) nemusí být spojena s rizikem onemocnění jater a ledvin, a to ani při dlouhodobé konzumaci přesahující 1 rok. Toto dále potvrdil i Antonio (2016), po dobu jednoho roku, příjem 2,5-3,3 gramu bez negativních dopad na funkci ledvin a jater.
To velmi záleží. Strašně rád bych zde použil svoje oblíbené: „to je individuální“, a také že je. Ale nebyli byste moc nadšení. Zcela bezpečně se můžete odrazit od množství 1,4 – 2 g/kg tělesné hmotnosti, a pak již vzít v potaz určitou individualitu, tedy to, jak jste schopni bílkoviny trávit, jaká je náročnost vašeho tréninku (tréninkem indukovaný metabolický stres), to, zda se náhodou nepohybujete v kalorickém deficitu, který ještě dále zvyšuje potřebu bílkovin, v přílišném stresu, zda nejste přetrénovaní apod. Jednoduše, sledujte svůj organismus a reakci na příjem bílkovin. Odrazový můstek už máte.
Jak již víte, tak bílkovin se nemusíte bát. Zvlášť ne, pokud jste silovým sportovcem. S tímto mýtem se setkáte již poměrně dlouho. A možná i váš lékař vás bude přesvědčovat, že vysoký konzum bílkovin je pro vás rizikový, „oddělá vám ledviny a játra“ a kdovíco ještě. Tento mýtus panuje od poloviny 80 let. Odvozuje se často od lidí s postižením ledvin, kteří opravdu musí příjem bílkovin snižovat v návaznosti na sníženou funkci ledvin. Chybně je však toto poté extrapolováno i na všechny ostatní zdravé lidi. Nadále tak bohužel tento mýtus přežívá i v odborných kruzích. Vy však dnes již víte, že tím základním hlediskem je silový trénink a rozpad svalových bílkovin. Přistupujte tedy k bílkovinám individuálně a s určitou mírou kritické racionality.
Akční zboží:

AKCE Extrifit Carni 120000 Liquid 1000 ml + ZDARMA Syne 20 mg Thermogenic Burner 60 tbl

AKCE 4+1 ZDARMA Extrifit Protein Bar Hydro 80 g

AKCE Extrifit Agrezz 20 x 20,8 g + ZDARMA 2x Trainox Shot 90 ml + 2x BCAA Shot 90 ml
