Jan Caha

Omega 3 MK a hořčík – proč módně nepanikařit a suplementovat celoročně?

Možná si pamatujete, jak v době koronavirové epidemie byly proimunitní doplňky stravy zmiňovány v každém druhém médiu, které nám najednou začaly radit, jak naboostovat svoji imunitu nejpozději do zítra. Ta doba už je pryč a články taky. Jakoby už potřeba mít dobrou a silnou imunitu pominula. Rád tak bych tak tento článek směřoval k suplementům, které byly tehdy velmi módní a skloňované, ale už se zapomnělo na to, že by v našem jídelníčku „tak nějak“ neměly chybět plošně, celoročně a skoro až celoživotně.

Měl bych opravdu snídat? A případně co?

Snídaně jsou častým tématem polobroscience rozhovorů v šatnách, fitness centru, ale i mimo ni. Pro napsání tohoto článku mě inspiroval číšník na jedné z mých cest, který uviděl příležitost ve vyšší svalové mase svých návštěvníků, chtěl předat své zkušenosti s maximálním svalovým růstem v mládí. „Vše je o snídani, to je základ dne…“ pravil. Nevyvracel jsem mu to, nicméně jsem si myslel své....

Kofein, svaly a silový výkon?

Mnoho z nás je na kávě a kofeinu tak trochu závislá, a mnoho z nás tuší, že by bez své ranní kávy nebyli schopni pořádně vstát z postele, natož pak kvalitně odtrénovat. Ty tam jsou doby, kdy jsme se na kofein dívali jako na nějaké černé zlo, které působí proti našemu zdraví.

Jak si poskládat trénink zad?

Důležitý pohled na záda je ten, ve kterém si uvědomujete, že záda nejsou pouze jedním svalem, ale celým obrovitým komplexem svalů pracujícím v různých pozicích, různých úhlech a různé dráze. Jednoduše, je třeba si představit architekturu zádových svalů a k nim přidružené pohyby, které nám pomohou svaly nabudovat. Které svaly nás tedy budou tréninkové hlavně zajímat?

Opožděná svalová bolest DOMS – můžu ji nějak ovlivnit

Znáte to. Máte před sebou legday, odjedete opravdu kvalitní trénink a jako by nic se dostanete domů a ulehnete. Ráno se probudíte již s počínající svalovou bolestí, která ještě další dny dál a dál graduje. Pichlavá bolest ve svalech vás provází každým krokem a dokonce vám neumožňuje ani si kvalitně sednout na záchod. Proklínáte se, proč jste trénovali tak tvrdě...

Mléko, pečivo nebo ovoce v dietě nesmím…ale proč vlastně?

Jan Caha, tvůrce diety úspěšné profesionální závodnice v kat. bikini fitness, Moniky Špačkové, detailně popíše svůj pohled na potraviny, které jsou u mnohých "dietářů" naprosté tabu. 

Proč nejít po tréninku rovnou do sprchy, ale ještě zůstat a udělat cool down.

V článku najdete dostatek důvodů, proč hned pod odložení jednoruček na biceps do stojanu, nesbalit svoje „fidlátka“, ručník a cokoliv, a nezmizet v útrobách šaten. I cool down má totiž v našem tréninku své důležité místo a měli bychom mu věnovat pozornost, která nám může dozajista pomoci zvýšit odpověď kvalitního tréninku v podobě svalového růstu, síly nebo třeba dynamiky. Jak by tedy mělo vypadat pořádné „zchladnutí“?

Musím se cpát sacharidy pro maximální výkon, nebo je to vlastně jedno?

Ještě pořád se potkáváme s mnoha nevyjasněnými otázkami a možná i nepochopením konzumace sacharidů ve sportu, o to více v tom našem fitness - velmi těžko definovatelném sportu s různými cíli.

Je 40 g bílkovin opravdové využitelné maximum na porci?

Dávka 40 g bílkovin na porci je již skoro magická. Motá se okolo ní mnoho doporučení, dokonce ji můžeme považovat za něco jako svatý grál příjmu bílkovin. Několikrát denně bychom měli přijmout 30-40 g bílkovin, které znamenají ideální proteosyntézu a přinesou nám objemy srovnatelné s rannými léty Arnolda Schwarzeneggera. Toto přesvědčení není špatné, nicméně ve světle moderní vědy, jsme toto doporučení schopni dnes již aktualizovat a říct: „to záleží…“

Který protein je nejvhodnější pro splnění vašeho cíle?

A jsme tu zase s jedním velmi základním tématem, o to však důležitějším. Je jím proteinová otázka a pohled na to, co bych si měl vybrat, aby to splnilo účel, který opravdu očekávám od své volby.

Bílkovina – která je využitelnější a jak to poznat?

Vymyslet článek na téma bílkovin, kterých koluje po internetu spoustu, není zrovna snadné. I tak se pokusím v tom dnešním poodhalit to, čím se vlastně bílkoviny liší a jak se liší jejich využitelnost, resp. jak právě jejich využitelnost proměnit ve vlastní prospěch nejen v tréninku, ale hlavně v posunu své výkonnosti v estetické i silové rovině.

Jak svaly rostou a proč po tréninku bolí?

„No pain, no gain“ známe všichni. Ale je nutné, aby vás svaly po tréninku bolely, a pokud nebolí, tak znamená trénink absolutní ztrátu času?