Správný čas pro sacharidy?

Autor: Dušan Synek

Já vím, o sacharidech už jste se mohli dočíst mnoho článků počínaje zdroji, přes cyklování, jaké jsou druhy, jejich spojení s Glykemickým indexem a mnoho dalšího. Nicméně bych si dovolil říci, že tento článek bude zaměřen pro ty z vás, kteří se na své tělo díváte trošičku z hormonálního hlediska, spíše, než z množstevního (kolik gramů čeho máte sníte).

Sacharidy, nebo také (glycidy, "cukr", uhlovodany, nebo karbohydráty), všechna tato pojmenování jsou sacharidům synonymum, tedy až na zastaralou formu posledních dvou uvedených. O sacharidech všichni víme, že jsou tělu prospěšně především jako zdroj energie. Tato energie, kterou ze sacharidů přijmeme se ukládá ve formě glykogenu, jenž se ukládá ze 2/3 ve svalech a z 1/3 v játrech. Tento zdroj energie, tedy glykogen, je využívám jako palivo pro naše svaly při cvičení. Celkové množství glykogenu, které tělo dokáže uložit, je u každého člověka jiné. Pokud je člověk aktivní sportovec, jeho kapacita se bude pohybovat okolo 300 - 400g glykogenu (jak ve svalech, tak v játrech), nicméně celkové množství glykogenu ze zásob jen těžko vyčerpáte, vždycky tam něco zbude na "horší časy". Sacharidy, které přijmete, se v těle přemění na glykogen, ale pokud ho v těle bude přemíra, nebo budou konzumované ve špatnou chvíli, mohou se tyto glykogenové zásoby také přeměnit na zásoby tukové, jelikož s nimi tělo nedokáže nijak zacházet. Vaše glykogenové zásoby budou plné, nejste po tréninku (jakémkoli), tudíž si tělo se sacharidy poradí tím způsobem, že si je ulož do tukových zásob na "horší časy".

Předešlý odstavec je pouze velmi stručné shrnutí informací, který by asi každý z vás měl vědět, pokud se cvičení, nebo sportu už nějakou dobu věnujete a neposloucháte pouze rady, nebo jiná "know how" borců z posilovny, co o tomto sportu, potažmo životním stylu, vědí asi tolik, co já o politice. Proto se pojďme podívat na stěžejní informace o tomto článku.

Jak jsem psal výše, rád bych se tímto článkem zaobíral spíše z hormonálního hlediska. Po konzumaci sacharidů se ve vašem těle začínají dít procesy trávení a s nimi spojené vyplavování hormonů. Sacharidy vyplavují hormon inzulín, což je hormon, který je společně s testosteronem snad nejvíce anabolickým hormonem v těle. V okamžiku, kdy začnete trávit sacharidy, se vyplaví již zmiňovaný Inzulín, který má za úkol tělo uvádět do stavu klidu a relaxace. Pokud je inzulín v těle aktivní (kvůli požití sacharidů), vyplavují se s ním i jiné hormony, například serotonin, který navozuje pocit blaženosti (anglicky "feel good") a vaše tělo je tak uvedeno do klidového režimu. Další velmi důležitou věcí je, že pokud je v těle serotonin (hormon blaženosti, štěstí a spokojenosti) aktivní, vaše tělo upadá do stavu (únavy, zpomalení činnosti, útlum myšlení a fyzické aktivity).


Co chci tímto odstavcem říci? Inu, vzpomeňte si na tento odstavec pokaždé, když dojíte vaší snídani, která zahrnuje (ovesné vločky, müsli, rýžové chlebíky (nebo jiné polystyrenové pochutiny) a cítíte se po ní unavení, nebo máte výše zmiňované aspekty. Každý na sacharidy reaguje jinak, ale hormony v těle máme každý stejný (výjimka je trošku muž X žena), ale inzulín a serotonin mají oboje pohlaví stejné a obě pohlaví na ně stejně reagují.

Další fakt, který je o sacharidech důležité zmínit je ten, že je to nejrychleji možná stravitelná makroživina, tudíž podporuje procesy trávení v těle. Zjednodušeně řečeno, pokud si dáte sacharidy s bílkovinami dohromady v jednom jídle, sacharidy "pomohou" urychlit trávící proces.

Pokud jste došli až sem a trošku jste se nad výše sepsanými odstavci zamysleli, tak si asi říkáte,:,, kdy mám teda ty sacharidy jíst, když mi navozují pocit únavy, tělo uvádí do stavu relaxace a k tomu snižují jak psychickou, tak fyzickou aktivitu." Ráno ke snídani asi těžko, protože budu do dalšího jídla, teda svačiny, nebo oběda, kdy tam ty sacharidy narvu znovu, unaven. Před tréninkem je to úplná blbost, protože mě taky utlumí a navíc budu trávit v době, kdy cvičím, takže tělo bude zbytečně zpomalené trávením. Odpověď je prostá, nicméně pro nynější dobu absurdní. Sacharidy se mají konzumovat pouze po tréninku a k večeři! Tak, teď mi řekněte, kdo z vás mi připravil hranici z polínek a nejraději by mě za tento výrok upálil?

Teď si asi říkáte, to je ale blb, vždyť sacharidy na noc se jíst nesmí, uloží se mi do tuků. Toto tvrzení je jeden z největších paradigmatů a mýtů 21. století. Nechte mě vysvětlit mou myšlenku. Proč by se měly sacharidy ukládat do tuků, když je požijete výhradně po tréninku? Tréninkem vyčerpáte glykogenové zásoby v těle, jak jsem psal výše, tudíž bude tělo po sacharidech hladové. Pokud cvičíte po práci, nebo škole mezi 16 - 18 hodinou podvečerní, klidně si můžete dát sacharidy večer ve 21:00 a já vám garantuju, že se vám do žádného tuku neuloží, protože je tělo použije jako doplnění do vašich vyčerpaných zásob. Navíc, pokud požijete sacharidy k večeři (jste po tréninku), tak díky hormonální odezvě vaše tělo navodí do stavů, které jsem zmiňoval výše. Dále je vědecky dokázané, že konzumace sacharidů ve večerních hodinách také podporuje kvalitu spánku, tedy hlavně jeho hloubku, což je stěžejní pro produkci testosteronu.

Doufám, že vám tento článek přinesl užitečné informace, které vám pomohou ve vašem životním stylu. Nenechte se oblbnout paradigmaty a zajetými kolejemi, nebuďte jedna ovečka ve stádu, jako všichni ostatní. Vystupte z davu a dělejte to podle svého, ne proto, že je to někde napsané jinak!