Velikonoce- požehnání pro kulturisty.

Autor: Pavel Vacek

Velikonoce jsou jedním ze svátků, které jsem bytostně nesnášel už jako malé dítě. Vlastně to byl a je jediný ze svátků, který nesnáším doteď. Tahle moje nechuť nemá nic co do činění s křesťanstvím, nebo s Ježíšem pánem jako takovým, protože co si budeme povídat, jiná taškařice spojená s touhle dějinnou postavou a kterou nazýváme Vánoce, je docela fajn. Vadí mi ty průvodní znaky dnešního svátku. Když pominu to, že jsem nemusel do školy nebo do práce, což už tak u svátků bývá, tak celá ta procedura vedoucí k nějakému mrzkému daru, byla veskrze traumatizující. Dali mi do ruky nějaké proutí ozdobené krepovým papírem, postavili mě před jakousi tetu, sousedku, paní nebo jinou bábu s knírem pod nosem v našem sousedství a já musel s ponížením v hlase odrecitovat infantilní říkanku o nutné potřebě barevných vajec. To vše pod dohledem stejně zpruzelého otce, který ovšem nebyl s to vzdorovat společenskému tlaku okolí, vyžadující dodržování tradice, na níž nám ve skutečnosti pramálo záleželo. Pravda, během Velikonočního pondělí, po absolvování mnoha trapných návštěv, se situace vždy začala radikálně měnit k lepšímu, a to v dokonale přímé úměře se zvyšujícím se počtem čokoládových cukrovinek v košíku v případě mém a stoupající hladinou alkoholu v krvi v případě mého dospělého doprovodu.

Postupem času, v období předpuberty, se daly Velikonoce ještě využít k návštěvě dopředu vytipovaných spolužaček, abych vzápětí mohl zcela legálně zacílit svůj proutek na jejich řiť, na kterou bych se za jiných okolností neodvážit ani pohlédnout. 

A pak už přišla puberta, postpuberta, já na kontakt s dívčím zadkem nemusel čekat 364 dní v roce, rodičovská síla nutící mě k veřejné žebrotě dovedně skryté za lidovou zvyklost definitivně ztratila na síle a já si uvědomil, že kletba Velikonoc je definitivně pryč. Ba co víc! Bylo na čase vrátit úder. V té době již má mysl byla skrz naskrz prolezlá bláznivým šílenstvím zvaným Kulturistika. A nyní, v době Velikonoc, se rýsovala šance, dopřát svým zduřelým šlachám něco skutečně extrovního. Asi už možná tušíte, kam tím mířím. Celoročně jsem se handrkoval o zvýšené příjmy bílkovin, a nyní, v tento sváteční čas nastala hotová inflace bílkovinového příjmu. Všichni jsme doma jedli bílkoviny. Kvanta bílkovin! Těch nejlepších. Protože, ačkoliv si doma pleteme obrázek Ježíše Krista s pirátem z Karibiku, tak přesto z nějakého záhadného důvodu má matka utratila půlku mzdy za plata vajec. Něco se vždy rozdalo lidem, ale pořád nám toho dost z předimenzovaných zásob zbylo. Neboť ačkoliv přišlo jen pár kořalů, které jsme jinak celoročně ani nezahlédli, matka by se zřejmě hanbou propadla, pokud by rozdala 50 vajec a přišel by 51. koledník. Jenže většinou jich přišlo tak pět, takže jsme měli vejce k snídani, v ptáčcích k obědu, s koprovkou k večeři a pak ještě asi tři týdny v podobě vaječných pomazánek, výplní chlebů atd… Pro kulturistu ideální časy. A víte proč? Tak to už si přečtěte v té chytřejší části.

Vaječný protein  

Bílkoviny z vajec patří mezi nejhodnotnější z hlediska jejich využití při budování nové svalové hmoty. Mají optimální poměr aminokyselin potřebných pro syntézu lidské bílkoviny. Vaječný protein se s příchodem syrovátky, a znovu objeveného kaseinu, moc nevyužívá. Bílkovinu s vajec navíc lze poměrně dobře oddělit pouhým oddělením bílku od žloutku, i když za ztrátu cenných živin, které se naopak nacházejí právě ve žloutku. Je-li cílem navýšit bílkoviny v jídelníčku, jsou vaječné bílky vždy dostupným zdrojem v každé ledničce. Výhodou proteinové přípravku je nepřítomnost cholesterolu, tuku a možnost obohatit produkt o další důležité složky ve vhodném poměru, jako např. minerály či vitamíny. Výhodou je také možnost jeho využití pro lidi trpící nesnášenlivostí či alergií na bílkoviny z mléka nebo mléčný cukr. Vaječný albumin, což jsou proteiny z bílku, mají rychlost vstřebatelnosti mezi syrovátkou a kaseinem, čili je lze využít jako mezičlánek v jídlech, kdy potřebujeme udržet vysokou hladinu proteinu a zároveň o něco prodloužit jejich postupné uvolňování. Nabízí se kombinace se syrovátkou a prodloužit a zefektivnit syntézu bílkovin během dne. V noci se pak osvědčí produkty postavené na kaseinu.  

Pakliže hubnete a zvažujete, jaký protein využívat, neměly by vejce nebo protein z nich ve formě prášku chybět ve vašem jídelníčku. Vědci se domnívají, že při využití tohoto proteinu při snídani se snížil příjem kalorií během dne oproti těm, kteří ho nevyužili. Způsobí totiž pocit zasycení a potlačení pocitu hladu, a poté menší potřebu se přejídat a přijímat nadměrné dávky potravy v pozdějších fázích dne. Různé zdroje proteinů zlepšují jejich využití a dodají potřebný poměr rozdílných aminokyselin, vyvažují případné nerovnováhy ve stravě. Tím, že bude jejich příjem komplexní, zlepší se regenerace, růst svalové hmoty a imunita organismu. I když bude patrně základem každého sportovce syrovátka, neměli by zapomínat ani na další zdroje, jako jsou vejce, kasein, sója nebo maso. Dodají totiž ty vlastnosti, které syrovátka nemá, a v tom je kouzlo komplexní a vyvážené stravy.

P.S. Zpět k úvodu. Už nejsem děcko. Nejsem ani puberťák, ba dávno ne ani postpuberťák. Jsem otcem. A v odplatě za mé rouhání jsem dostal nadělenou tříčlennou ženskou společnost mého obydlí. Takže jsem včera koupil cukrovinky, pomlázku a opráším své znalosti těch debilních říkanek….